A chia mag csodája – Recept tippekkel

Napjainkban mind nagyobb figyelmet kap a chiamag, amely okkal kúszott be az egészségesen táplálkozók étrendjébe. A különleges fekete magocska az Európai Unióban úgynevezett új élelmiszernek, azaz “novel food”-nak minősül, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásának nincs hagyománya a térségünkben.

 

Olvasási idő: 2 perc

 

A chiamagot vagy más néven aztékzsályamagot Mexikóban évszázadok óta fogyasztják, maga a “chia” szó erőt és erősséget jelent. Nagy arányban tartalmaz rostot (oldható és oldhatatlan) fehérjét, optimális az omega 3-6 aránya. Kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, azaz lédig termékként nem árusítható.

 

Sportolók és diétázók kedvelt étele, mivel eltelíti a gyomrot, a beleket, később éhezünk meg utána. Hasonló elven működik az útifűmaghéj is. Éppen ezért fontos felhívni a figyelmet a túlzott veszélyére is, amely puffadást, hasi görcsöket, hasi fájdalmat okozhat. Fogyasszuk hát mértékkel!

 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint a chiamagnak allergizáló hatása is lehet, ugyanis néhány esetben keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Ez az apró magocska a tömegének 10-12-szeresét képes magába szívni. Tehát 10 g mag cca. 1 dl vizet zselésít. Mindig duzzadt állapotban fogyasszuk, ezért előtte minimum 1 órára (de kedvezőbb 4-6 óra) áztassuk be. Hosszabb idő esetén az áztatás hűtőben történjen.

 

Kerülhet kásába, turmixba, süteményekbe, pékáruba, de kekszekbe is belesüthetjük. Vegánoknak remek tojáspótló. 1 evőkanál darált chiamag 3 evőkanál vízben áztatva bezselésedik.

 

Recept tipp:

 

Kávés zabpelyhes chia-reggeli

Hozzávalók:

1-2 teáskanál instant kávé (ízlés szerint)

150 ml víz

40 g nagy szemű zabpehely

1 ek chiamag

1 csipet fahéj (helyettesíthető csokoládéval)

fél banán

mandulatej (amennyit felvesz)

 

  1. Az instant kávéport tegyük egy kis tálba, és öntsünk rá egy kis forró vizet, épp csak annyit, hogy feloldódjon a kávé.
  2. Keverjük össze a zabpelyhet, chia magot, fahéjat, a felkockázott fél banánt és a kávés keveréket.
  3. Öntsük rá a mandulatejet, keverjük össze, és éjszakára tegyük a hűtőbe.
  4. Másnap reggel keverjük meg újra, tegyünk rá banánt, szórjuk meg friss gyümölccsel vagy csoki darabokkal. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kis mandulatejjel hígítsuk.

 

Chia-csokikrém

Hozzávalók:

2 csapott ek. cukrozatlan kakaópor

3 dkg nyírfacukor vagy eritrit

2 késhegynyi fahéj

fél kávéskanál vanília kivonat, vagy fél vaníliarúd

5 ek chiamag

2.5 dl mandula vagy kókusztej

 

  1. Keverjük össze a kakaóport a cukorral, fahéjjal meg a vaníliával, majd adjuk hozzá a chia magot.
  2. A kicsit langyosított tejet öntsük a bögrébe és jól keverjük meg.
  3. Hagyjuk állni egy pár percig, és újra keverjük meg. Ezt ismételjük többször 1-2 órán keresztül. Amikor már jól besűrűsödött, akkor fogyasztható, ha hűtőbe tesszük, akár pudingként is megállja a helyét.

 

Forrás: eteltcsakokosan.hu – NÉBIH

Fotó: PxHere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn