A járvány ellenére is hódít a fiatalok sportja, a 3×3-as kosárlabda

Június harmadik hétvégéjén rendezték a B33 MEFOB döntőjét. A sorozaton – a koronavírus-járvány utóhatása miatt – a korábbi évekhez képest ezúttal kevesebb – 11 férfi és 10 női – csapat vett részt. Ennek ellenére izgalmas mérkőzéseket láthatott a lelkes közönség.  Az esemény főszervezője, Máriás György bízik benne, hogy a következő idényben minden visszakerül a régi kerékvágásba.  

Olvasási idő: 4 perc

 

Egy hónappal ezelőtt, június 19-én, szombaton Budapesten rendezték meg az idei B33 MEFOB döntőjét, amelyben a két selejtező fordulót követően 6 férfi és 6 női csapat vett részt. A férfiaknál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a nőknél a Testnevelési Egyetem (TE) hódította el a bajnoki címet.

„A nőknél egyértelműen érvényesült a papírforma, a Testnevelési Egyetem megérdemelten lett első – értékelt Máriás György, a B33 MEFOB főszervezője. – A TE női és férfi vonalon egyaránt erősnek bizonyult az utóbbi években, volt olyan évad, amikor a női és a férfi bajnokságot is a sportegyetem nyerte. A BME sikere a férfiaknál azonban némiképpen meglepetésnek számít, hiszen B33-as múltja alapján senki sem várt tőle győzelmet. A műszakisok jól szerepeltek a selejtezősorozaton, a végén mindig odaértek a harmadik-negyedik helyre. Úgy látszik, most a döntőben jobban kijött nekik a lépés. Ez tulajdonképpen a B33 sajátossága: ebben a sportágban ugyanis minden eldől egy nap alatt, egy csapat szereplését döntően meghatározza aznapi formája. Ráadásul az sem biztos, hogy aki jó az öt-ötben, sikeres lesz a három-háromban is.”    

A 2019-es szezonhoz képest idén valamivel kevesebb csapat nevezett a bajnokságra – tavaly a járvány miatt törölték a B33 MEFOB-ot –, és a pandémia sajnos hátrányosan befolyásolta az idei pontvadászatot.

„A járvány többé-kevésbé rányomta a bélyegét a bajnokság színvonalára. Az öt-ötös MEFOB-hoz hasonlóan a B33-ban is kevesebb csapat tudott elindulni a pontvadászatban, és sok együttes nem igazán tudott edzeni. Többször előfordult, hogy csak közvetlenül a meccsek előtt találkoztak a játékosok, így nem tudtak megfelelően felkészülni az összecsapásokra. Volt néhány együttes, amely egyáltalán nem tudta vállalni a szereplést, ezért idén csak kisebb létszámban tudtuk megrendezni a MEFOB-ot” – tájékoztat a főszervező. 

Máriás György már a B33 MEFOB 2012-es születésénél bábáskodott, így van rálátása a bajnokság fejlődésére.

„A kezdetek óta rengeteget emelkedett a B33-as egyetemi bajnokság presztízse – állítja határozottan Máriás György. – Amikor útjára indítottuk a bajnokságot, az volt a tervünk, hogy kizárólag amatőr játékosok szerepeljenek benne. Olyanok, akik nem igazolt versenyzők, hanem kedvtelésből, egyetemi tanulmányaik mellett űzik a sportot, hiszen ez lenne az egyetemi bajnokság lényege. Ez az elképzelésünk azonban nem vált be, elsősorban azért, mert még nem érett meg rá a helyzet. Az idő múltával a MEFOB és a korosztályos pontvadászatok fejlődésével párhuzamosan javult válogatottjaink teljesítménye is. Ne felejtsük, hogy az egyetemi bajnokságban olyan játékosok is megfordultak, mint a korábbi 3×3 felnőtt válogatott Tóth Cecília, aki játékvezetőként részt vesz a tokiói olimpián. Számos hallgató NB I A-s és B-s csapatokban is játszik, így nem csoda, hogy az egyetemi alakulatok is erősek.”

Máris György szerint évről-évre növekszik a B33 népszerűsége a fiatalok körében, és ennek kézzelfogható oka van.

„A B33 minden tekintetben a mai fiatalok sportja – vélekedik a szakember. – Rövid idő, vagyis egy nap alatt lezajlik a bajnokság: óránként vannak a meccsek, reggel elkezdjük, délután már kihirdetjük az eredményt. A meccsek közben szól a zene, ott van az összes csapat, fiúk és lányok vegyesen. A részt vevő együttesek megnézhetik ellenfeleik meccseit, miközben a lelátón a játékosok összeismerkedhetnek egymással. A B33-nak nem nagy az infrastrukturális igénye sem. Az egynapos esemény – amely jó időben, szabad térben zajlik – közösségi médiás háttere is rendkívül erős, egyszóval minden a mai generáció tagjainak igényei szerint történik. A B33 egyértelműen a jövő sportja.”

Mindezt hallva bizonyára sokakat érdekel, milyen idény elé tekintünk a B33 MEFOB-ban.

„Őszintén szólva a Covid miatt nagyon féltettem az idei MEFOB-ot, és attól tartottam, megtorpanunk a fejlődésben. Nagy örömömre ez azonban nem így történt. Bár akadt némi zökkenő, a résztvevők túlnyomórészt jól vették az akadályokat. Remélem, hogy jövő ilyenkor már arról beszélgetünk, milyen jól megtanultunk együtt élni a Coviddal úgy, hogy nem befolyásolja a MEFOB lebonyolítását és színvonalát, és hogy visszatér a B33-as egyetemi bajnokság régi létszáma” – zárja a beszélgetést Máriás György.

 

A 2021-es női B33 MEFOB végeredménye:

 1. TE
 2. BCE
 3. SZE
 4. ELTE (BEAC)
 5. BME
 6. SE

A 2021-es férfi B33 MEFOB végeredménye:

 

 1. BME
 2. ELTE (BEAC)
 3. SZE (MOGAAC)
 4. TE
 5. BCE
 6. BME II.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: a B33 Tour Facebook-oldala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn