Áll a bál a hazai sportlövőknél – lőttek az olimpiának?

Áll a bál a hazai sportlövőknél

Sajnos újabb magyar botránytól hangos a hazai és a nemzetközi sportsajtó. Két remek sportlövő, Péni István és Sidi Péter keveredett újra botrányba, és félő, hogy mindketten bukják a részvételt a tokiói olimpián.

Olvasási idő: 2 perc

Nem is olyan régen minden magyar sportbarát elképedve olvasta a hírt, hogy a sportlövők március végi, Új-Delhiben rendezett világkupáján a magyar férfi puskás csapat két tagja, a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Péni István egy furcsa vita miatt nem állt ki a döntőre. A két sikeres sportoló incidense akkor abból fakadt, hogy Péni azzal vádolta csapattársát, Sidi Pétert, hogy egy bipod nevű alkatrészt ragasztott fel saját puskájára, ami szabálytalan. Péni és harmadik csapattársuk, Pekler Zalán nem akarta vállalni a kockázatot és az esetleges botrányt, ezért inkább nem álltak ki a döntőre. Később a Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) ellenőrei úgy ítéltek meg, hogy Sidi fegyvere szabályos volt, de ez a mieinken már nem segített.

Áll a bál a hazai sportlövőknél (Sidi Péter)
Sidi Péter

Alig múltak el ennek a botránynak a hullámai, máris itt a következő rész, amelynek szintén Péni és Sidi a főszereplője. Múlt héten elképesztő vádak láttak napvilágot, és az ügy kirobbantója pedig ismételten Péni István volt. Szerinte ugyanis az indiai világkupaverseny alatt egy honfitársa az ő engedélye nélkül lépett be szállodai szobájába, és a biztonsági kamerák felvétele szerint ez nem más, mint Sidi Péter volt. Nehéz lenne megmondanunk, Sidi vajon mit keresett Péni szobájában, de gyanakvásra ad okot, hogy a napokban arra is fény derült, hogy az Új-Delhiben tartott versenyen egy magyar sportlövő, nevezetesen Péni István doppingtesztje pozitív lett, amit azóta a nemzetközi és a hazai szövetség is megerősített. A rossz nyelvek szerint Péni doppingesete és a szobájába hatolás között szoros az összefüggés.

Áll a bál a hazai sportlövőknél (Péni István)
Péni István

Mindazon túl, hogy a két sportlövő esete igencsak kellemetlen fényt vet a magyar sportra, a legnagyobb baj az, hogy ezzel Péni és Sidi olimpiai szereplése is veszélybe kerülhet. Sidit a hazai szövetség függesztette fel, Péni pedig maga indítványozta felfüggesztését a nemzetközi szövetségnél. Bár időközben kiderült, az ISSF nem korlátozza Péni versenyzési jogát, így részt vehet a május 20. és június 5. között sorra kerülő eszéki Európa-bajnokságon, végleges döntés sorsásról majd csak a kontinensviadal után születik.

A nemzetközi sporttörténetben egyébként nem ez az első, ehhez hasonló eset. Huszonhét éve, hat héttel a lillehammeri téli olimpia előtt az olimpiai bronzérmes műkorcsolyázót, Nancy Kerrigant – aki éppen téli ötkarikás szereplésére készült – edzés után megtámadták, majd megpróbálták szilánkosra törni a térdét. A vallomások alapján a példátlan eset hátterében Kerrigan legnagyobb riválisa, Tonya Harding állt, aki nem volt hajlandó elvinni a balhét, helyette exférje tette meg. A két eset között kísérteties a hasonlóság, úgy tűnik, a rivalizálásnak nincsenek határai.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: nso.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn