Az Edutus Egyetem olimpikonjai előtt tisztelegtek

Az Edutus Egyetem olimpikonjai előtt tisztelegtek

Kedd délután állófogadás keretében köszöntötték a tokiói olimpiát megjárt Edutus-hallgatókat az egyetem központi épületében. A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) képviseletében jelen volt Juhász Péter főtitkár és dr. Gál András Levente alelnök.

Olvasási idő: 2,5 perc

Három arany-, két ezüst- és két olimpiai bronzérem, illetve három pontszerző helyezés „gazdájának” szervezett állófogadást kedden a fővárosi Edutus Házban. Az esemény apropóját az adta, hogy a felsorolt eredményeket elért élsportolók – Csipes Tamara, Milák Kristóf, Tótka Sándor, Jansik Szilárd, Vámos Márton, Lutz Dóra – az egyetem hallgatói, és mindannyian kiválóan szerepeltek az egy hónapja zárult tokiói olimpián. A rendezvényen végül nem volt jelen Csipes Tamara és Milák Kristóf.

Az olimpián részt vett sportolókat az Edutus Egyetem rektora, Némethné dr. Gál Andrea, dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Gál András Levente, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség alelnöke és az egyetem sportprogramjának vezetője, Csépe Bálintné köszöntötte.

A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) képviseletében Juhász Péter főtitkár volt még jelen az eseményen. Juhász Péter az unisport.hu kérdésére válaszolva elmondta, egyre több sportoló érzi úgy, hogy nemcsak a sporttal, hanem a tanulmányaikkal is foglalkozniuk kell. A főtitkár szerint egy élsportoló életében ugyanis mindig fennáll annak veszélye, hogy egy sérülés miatt derékba törik a karrierje. Meglátása szerint ezért egyre többen jönnek rá, hogy a sportolás mellett tanulniuk is érdemes.

Az Edutus Egyetem olimpikonjai előtt tisztelegtek

„Ami az egyetemeket illeti, márkaépítés szempontjából nekik sem mindegy, hány olimpikon hallgatójuk van– folytatta a gondolatmenetet. –Ezért a felsőoktatási intézményeknek érdemes különböző lehetőségekkel – webináriumokkal, egyéni tanrenddel, mentorprogrammal vagy egyéb kedvezményekkel – segíteniük élsportoló hallgatóikat. A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség feladata, hogy artikulálja ennek fontosságát, illetve megmutassa mindenkinek, hogy igenis működőképes a kettőséletpálya-modell. Hangsúlyozom, a MEFS szívesen megosztja az erre vonatkozó szakmai tapasztalatait az érdeklődőkkel. Az élsportolók nemcsak az egyetemi hallgatók példaképei, hanem azoké is, akik sportolnak ugyan, de nem tanulnak.”

Dr. Gál András Levente szerint az Edutus Egyetem sikerének titka, hogy az intézményben van olyan személy – nevezetesen Csépe Panni, a sportolói program vezetője –, aki jól ismeri az egyetemi élsportolók problémáit és az életpályájuk nehézségeit, és ezt megfelelő módon közvetíti a tanári karnak és az adminisztrációnak.

Az Edutus Egyetem olimpikonjai előtt tisztelegtek

„Ahogyan az ünnepségen is hangsúlyoztam, igenis fontos, hogy minden egyetemnek legyen élsportolója, olimpikonja, hiszen ők azok, akik a rendszeres testmozgás terén az egyetemisták példaképei lehetnek – hangsúlyozta dr. Gál András Levente. –Elszomorító, hogy a magyar hallgatók hatvan százaléka nem mozog rendszeresen, márpedig jó lenne változtatnunk ezen. Ebben az életkorban rögzülnek az egészségkárosító magatartásformák, mint amilyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A MEFS feladata, hogy népszerűsítse a testmozgást az egyetemisták körében, és rávegye őket a rendszeres sportolásra. Természetesen nem kell mindenkinek olimpiai és világbajnoknak lennie, de meg kell mutatnunk, hogy tanulás mellett is van lehetőség ilyen kimagasló sportteljesítmény elérésére.”

A köszöntőbeszédeket követően az Edutus Egyetem hallgatója, Vámos Márton átvette gazdálkodási és menedzsment alapszakon szerzett diplomáját. Az esemény kötetlen hangulatú állófogadással zárult.

A tokiói olimpiát megjárt Edutus-hallgatók névsora:

  • Csipes Tamara: kajak-kenu, 1. hely, 2. hely, 4. hely
  • Milák Kristóf: úszás, 1. hely, 2. hely, 5. hely
  • Tótka Sándor: kajak-kenu, 1. hely
  • Jansik Szilárd: vízilabda, 3. hely
  • Vámos Márton: vízilabda, 3. hely
  • Lutz Dóra: kajak-kenu, 6. hely

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Edutus Egyetem

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn