Dietetikus két keréken

Dietetikus két keréken

Szabó Zsófia, a Semmelweis Egyetem dietetikus szakirányának hallgatója sportágat és életmódot is váltott annak érdekében, hogy sikeres kerékpárversenyző legyen. Megszállott és kitartó bringás, aki két fronton, a sportban és a tanulásban is igyekszik helytállni, és azt sem tartja teljesen lehetetlennek, hogy részt vesz a három év múlva sorra kerülő párizsi olimpián.

Olvasási idő: 3,5 perc

Hét éve vagy országúti kerékpáros, előtte duatlonoztál és triatlonoztál. Hogyhogy csak a bringázás maradt meg?
– Nyolcéves koromban futással kezdtem, majd triatlonnal és duatlonnal folytattam, de főként az utóbbit műveltem. Volt olyan időszak, amikor csak úsztam, s aztán a középsuliban rájöttem, hogy nekem a kerékpározás fekszik igazán. Szóval mindent csináltam külön és egyben is, de végül a bringázás „nyert”.

– Mennyire jellemző, hogy egy triatlonos elhagyja az úszást és a futást, és csak a kerékpározásra összpontosít?
– Egyénfüggő. Sokan vannak, akik beleszeretnek a triatlonba, és kitartanak mindhárom sportág mellett. Nagy kihívás, hiszen mindegyikben jól kell teljesítened, ami összetett figyelmet igényel.

Sokan úgy vélik, hogy a triatlon mindhárom sportága, a futás, az úszás és a kerékpározás is unalmas. Téged mi fogott meg a bringázásban?
– Az, hogy kikapcsol, és közben a szabadban lehetek, amit amúgy is nagyon szeretek. Nem unalmas sportág, még akkor sem, ha sokszor öt-hat órát kell edzenem egy nap. Egyszerűen csak szeretem.

– Valter Attila, a jelenleg legsikeresebb magyar férfi országúti bringás azt mondta, azért szeret kerékpározni, mert közben tud bámészkodni.
– Na, ezzel én is így vagyok. Imádom a hegyeket és az erdei utakat, egyszerűen rabul ejt a hangulatuk.

Mikor érted el első kerékpáros sikeredet?
– A kétezer-tizennyolcas Gracia Orlová 1.2-es besorolású, többnapos csehországi versenyen, amelyen a válogatott tagjaként vettem részt. A sportkarrierem szempontjából meghatározó élmény volt, óriási lökést adott a folytatáshoz. Már annak is örültem, hogy mind a négy napon végig tudtam tekerni a távot, ami sokaknak – közöttük több magyarnak – nem sikerült.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
– Sokan kérdezik ezt tőlem, és mindig nehéz válaszolnom. Talán a németországi LOTTO Thüringen Ladies Touron elért kilencedik helyemre, mert ezen a versenyen ott volt a világelit, amely ellen eredményesen vettem fel a küzdelmet.

Minek köszönheted a sikereidet?
– Leginkább kitartásomnak. Többször is bebizonyítottam, hogy ha kell, fel tudok állni a padlóról, és túl tudok lendülni a problémákon.

Leendő dietetikusként hogyan tudsz magadnak segíteni?
– Csaknem több mint egy éve vagyok vegán. Először azért próbáltam ki a vegán ételeket, mert kíváncsi voltam, hogyan tudom velük fokozni a teljesítményemet. Már két hét után láttam a fejlődést, és azóta nagyon bevált. Egy dietetikusnak mindenre oda kell figyelnie, ezért nyilvánvalóan előnyben vagyok a versenytársaimmal szemben, hiszen ez a leendő szakmám.  A szakdolgozatomat is arról írom, miképpen hat a vegán életmód az állóképességi sportokat űzőkre.

Nemrég lettél a luxemburgi kontinentális csapat, az Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch tagja. Egy korábbi interjúban azt mondtad, még így sem lehet megélni a bringázásból. Mi miatt tartasz ki mégis mellette?
– Abban bízom, hogy szintet tudok ugrani, és egyszer majd tényleg meg tudok élni belőle. Most sem lenne elképzelhetetlen, de ahhoz szponzorokra lenne szükségem.

Van rá esélyed, hogy egy szinttel feljebb lépj?
– Mindenféleképpen. A kontinentális csapattól már csak egy lépés a legmagasabb szint, a World Tour osztály. Úgy vagyok vele, ha most mindent beleadok, talán három-négy éven belül én is az elit tagja lehetek, ha pedig nem, akkor elgondolkodom a folytatáson.

Mit szólsz ahhoz, hogy jövőre minden bizonnyal megrendezik a nők Tour de France-át, a Tour de France Femme-ot?
– Nagyon örülök neki. Bár még nem látom, hogy a következő szezonban melyik csapat tagja leszek, nyilván óriási élmény lenne elindulnom a versenyen. Óriási lépés ez a női kerékpársportnak.

A magyar női bringások közül kinek van rá leginkább esélye, hogy egyszer részt vegyen a nők Tour de France viadalán?
– Vas Kata Blankának.

Milyen a kapcsolatotok?
Természtesen nem vagyunk rosszban egymással, de szorosnak sem nevezném a viszonyunkat.

– A versenysport mellett egyetemi tanulmányokat is folytatsz. Több időd maradna kerékpározni, s ezáltal fejlődni, ha nem járnál egyetemre?
Mivel mindent a bringázásnak rendelek alá, néha előfordul, hogy hajnalban kelek vagy este kilenckor edzek, hogy az egyetemi teendőimmel is végezni tudjak. Az utolsó évem különösen nehéz lesz, hiszen a kórházi gyakorlatokon ott kell lennem, ami miatt egyelőre nem tudom, hogyan veszek részt a jövő tavaszi versenyeken.

Mit szeretnél elérni sportpályafutásod során?
Mindenféleképpen szeretnék nyerni egy 1.1-es besorolású versenyt, de az sem lenne rossz, ha kijutnék az olimpiára. A kétezer-huszonnégyes párizsi ötkarikás játékok jól hangzik, ráadásul az ottani pálya nagyrészt sík terepen megy keresztül, és ez fekszik nekem. Az sem mellékes, hogy a párizsi olimpia évében leszek huszonhét éves, és ez a kor ideális egy bringásnak.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Olivier Bachelart

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn