Függetlenítette magát a járványtól a kosárlabda MEFOB

Függetlenítette magát a járványtól a kosárlabda MEFOB

Idén Győr adott otthont a női és a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda-bajnokság négyes döntőjének, amelynek során az ország legkiválóbb egyetemi csapatai küzdöttek meg a bajnoki címért és a helyezésekért. Mindamellett, hogy jóformán korlátozások nélkül lehetett megrendezni az egyetemi kosárlabda ünnepét, annak is örülhettünk, hogy a koronavírus-járvány – a 2019/2020-as szezonnal ellentétben – ezúttal nem vagy csak korlátozottan befolyásolta a bajnokság menetét.

Olvasási idő: 5 perc

A Győrben rendezett női és a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda-bajnokság, más néven a kosárlabda MEFOB négyes döntőjében rendkívül izgalmas mérkőzéseket láthattunk nemcsak az elődöntőkben, hanem a helyosztó mérkőzéseken is. A találkozókat az első osztályú női kosárlabda-bajnokságban szereplő Uni Győr Mély-Út csarnokában tartották, így igazi versenykörnyezetben mutathatták meg tudásukat a csapatok. Ami azonban ennél is fontosabb, egy év kihagyás után újra négyes döntőben biztathatták a szurkolók kedvenceiket.

„A tavaly kirobbant járvány miatt kétezerhúsz tavaszán elmaradt a Final Four, így nem mutathattuk meg, mire vagyunk képesek – mondja dr. Barthalos István, a UNI Győr SzESE női csapatának vezetőedzője, aki 21 éve dolgozik Győrben női egyetemi csapat kosárlabdaedzőjeként. – A hátunk mögött hagyott, félbeszakított szezonban a harmadik helyet céloztuk meg, és ezt most sikerült elérnünk. Végre kialakult egy jó kis csapat, ám újra kell gondolnunk céljainkat, hiszen a szezon végén többen is távoznak tőlünk, mert befejezik az egyetemet. Ennek ellenére jövőre is be szeretnénk kerülni a négyes döntőbe, a többit majd meglátjuk. Ami a járványt illeti, idén olcsón megúsztuk, hiszen le tudtuk játszani minden meccsünket. Folyamatosan teszteltek minket, és betartottuk az járványügyi előírásokat. Ennek köszönhetően ugyanúgy készülhettünk a mérkőzésekre, mint normális esetben. Nagyon jót tett a bajnokság színvonalának, hogy a hazai szövetség – amerikai mintára – megváltoztatta a kosárlabda MEFOB lebonyolítási rendszerét, így a Final Fourban szereplő csapatok játékereje megközelíti a felnőtt női NB I B piros csoportjában szereplő együttesekét.”

Hasonlóan vélekedik Németh Kata, a Közgáz SC és DSK női csapatának trénere, aki játékosként megfordult a Sopron, a Győr, az FTC és a TFSE együttesében, míg az egyetemi bajnokságban edzőként a TFSE-t, illetve immáron hat éve a Közgázt segíti hozzá a sikerekhez.

„Ebben a szezonban szerencsére már mi sem éreztük a járvány hatását, inkább az előző szezon vége úszott el, de az rendesen – vélekedik a szakember, aki a 2017/2018-as idényben a második helyig vezényelte a Közgázt, ám idén nem tudta elérni, hogy a legjobb négy közé kerüljenek, így megfigyelőként és szurkolóként ült a lelátón. – Kijelenthetem, hogy nem a pandémia befolyásolta a teljesítményünket, hanem az, hogy a csapatból sokan abbahagyták az NB I/B-s szereplésüket, márpedig nehéz úgy helytállni a négyes döntőben, hogy nincs legalább néhány NB I A-s és B-s játékos a csapatban. Ez is azt mutatja, hogy az igazolt játékosoknak köszönhetően rengeteget emelkedett a kosárlabda MEFOB színvonala az elmúlt években. Másfelől annak is megvan az előnye, ha egy csapat csak olyan egyetemistákból áll, akik nem játszanak a nemzeti bajnokságokban, mert így valóban örömkosárlabdát lehet játszani. Büszke vagyok a szurkolótáborunkra is, amely igazi rajongókból áll. Soha nem szidják a játékosokat, ezzel is segítve, hogy fennmaradjon a Közgázon belüli családias és baráti légkör.”

Függetlenítette magát a járványtól a kosárlabda MEFOB

A 2020/2021-es kiírásban második helyen végzett ELTE-BEAC csapatkapitánya, Simoncsik Petra a szakemberekkel ellentétben úgy látja, hogy a koronavírus idén sem kímélte a csapatokat.

„Több játékos is volt az együttesben, akik átestek a fertőzésen, ezért nekik ki kellett hagyniuk néhány mérkőzést, ráadásul nem térhettek vissza azonnal a pályára – emlékszik vissza a csapatkapitány, aki kifejezetten örül, hogy a korábbi válogatott játékos, Laklóth Anna segíti az ELTE-BEAC felkészülését. – Azt tapasztaltam, hogy nemcsak a mi életünket nehezítette meg a járványt, hanem a többi csapatét is. A nehézségek ellenére tudtuk, hogy be kell jutnunk a négyes döntőbe, így ennek megfelelően igyekeztünk átvészelni a nehezebb időszakokat. Nem volt könnyű, hiszen szurkolóinkat is nélkülöznünk kellett, bár tény, hogy leginkább csak az ismerőseink és a csoporttársaink járnak ki a mérkőzéseinkre. Sok egyetemistát lehetne kicsábítani a meccsekre, ha minden, a MEFOB bajnokságban szereplő kosárlabdacsapatnak lenne egy kabalafigurája, pontosan úgy, ahogyan az amerikai egyetemi bajnokságban. Mindent egybevéve nagyon örülök, hogy ilyen szép számban jelentek meg szurkolók a négyes döntőben, és tudom, milyen érzés úgy játszani, hogy buzdítják az embert. A kosárlabdát nemcsak játszani szeretem, hanem nézni is: rendszeresen kijárok a női NB I-es bajnokságban szereplő ELTE BEAC Újbuda mérkőzéseire.” 

Néhány játékostól eltekintve elkerülte a járvány a 2020/2021-es kiírás első helyezettjét, a Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC férfi együttesét, így gond nélkül játszhatták végig a szezont.

„Célunk a négyes döntőbe jutás volt, és ezt sikerült teljesítenünk – emlékeztet a csapatkapitány, Kálmán Bálint. – Tavaly is ezt tűztük ki magunk elé, csak akkor a pandémia keresztülhúzta a számításainkat. Ez az ötödik idényem a MEFOB-os csapatban Mosonmagyaróváron, s bár az első években nem értünk el említésre méltó eredményt, végül eljutottunk oda, hogy mi játsszuk a döntőt. Ami a bajnokságot illeti, sokkal profibb lett minden, hiszen női és férfi vonalon egyaránt számos NB I A-s és B-s játékos is szerephez jut. Nagyon jó érzés ennyi néző előtt játszani a MEFOB négyes döntőjében, hiszen korábban csak zárt kapus meccseket rendeztek. Azzal, hogy elsők lettünk az egyetemi bajnokságban, a következő szezonban biztosan többen jönnek ki majd a mérkőzéseinkre.” 

Függetlenítette magát a járványtól a kosárlabda MEFOB

A női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda-bajnokság négyes döntőjének végeredménye:  

  1. TFSE
  2. ELTE-BEAC
  3. UNI Győr SzESE
  4. DEAC

A férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda-bajnokság négyes döntőjének végeredménye: 

  1. Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC
  2. Közgáz SC és DSK
  3. Miskolci Egyetem
  4. Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Márványkövi Ferenc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn