Fuss és borozz Mádon!

Fuss és borozz Mádon!

Hagyományteremtő szándékkal indult 2020-ban a MAD Run a mádi borok és a futás népszerűsítésre, melyet egyre többen fedeznek fel. A versenyről a főszervező Kémeri Péter beszélt honlapunknak.

Olvasási idő: 3 perc

Csodás természeti környezetben futni mindig különleges élmény, úgy meg aztán végképp, hogy futásnak egy célja van: érezzük jól magunkat! Ezt kínálja a Mádi Bor Akadémia által szervezett futóverseny, a MAD Run, melynek szlogenje is így hangzik: „Csak lazán!” A verseny szervezője Kémeri Péter azt mondja: elsősorban Mád községet és az itteni „kiemelkedően zamatos furmintot” szeretné népszerűsíteni, elsősorban a debreceniek és természetesen mindazok körében, akik szeretik a sportot gasztronómiai, kulturális programokkal színesíteni.

A Mádi Bor Akadémia (MBA) a Debreceni Egyetem kutatóhelye. Az egyetem oktatói. kutatói itt, a Borsay-kastélyban végzik a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatos, multidiszciplináris kutatásaikat, amelyek lefedik a borkészítés teljes folyamatát.

No de hogy jön ide a futás?  „Mindenképpen szerettük volna népszerűsíteni az itt folyó munkát, Mádot, a kiváló borokat,  és mindezt összekapcsolni valamiféle szabadidős programmal” – mondja Kémeri Péter –  „Máshol is rendeznek hasonló futóversenyeket védett természeti környezetben, így a spanyolviaszt nem mi találtuk fel. Jó hangulatú versenyt akartunk, ezt tükrözi a szlogenünk is, hogy akik ide jönnek, érezzék jól magukat, hogy aztán a későbbiekben többször is ellátogassanak hozzánk.

A szervezést nehezítette a járványhelyzet, így tavaly az első MAD Run nem májusban volt, ahogy tervezték, hanem szeptemberben, épp szüretkor, ami különlegessé tette a versenyt. Idén is májusban szerették volna megtartani a rendezvényt, de a helyzet nem engedte, így végül június 19-én tartották meg. Nem a vírus, hanem a hőség jelentette a legnagyobb kihívást.

A versenyen a Borsay-kastélytól indul a futókör, és ide is ér vissza. Négy távon: 4, 8 és 16 km-en futhatnak a versenyzők a szőlődűlők között vezető, olykor-olykor eléggé meredek útvonalon. Az eseményt a DEAC védnöksége alatt rendezték. Megnyitó beszédében Jávor András, a DEAC elnöke a sport fontosságát hangsúlyozta. Számos neves személyiség állt a kezdeményezés mögé: dr. Kamuti Jenő, Hunyadi Emese, Bíró Attila, az olimpiára készülő női vízilabda-válogatott vezetőedzője, valamint Tatárka Mihály, Mád polgármestere és ifj. Szepsy István borász közösen vállalta az esemény fővédnökségét.

Az idei első versenyre 138-an neveztek, közülük 133-an teljesítették is a választott távot, a férfiaknál a neves ultrafutó, Bogár János győzött, ám a mögötte célba érő Gabura Józsefet a fair play szellemében szintén győztesnek hirdették ki.

Az esemény sikerén felbuzdulva a szervezők idén még egy versenyt szerveznek: a III. MAD Run időpontja még nincs ugyan meg, de várhatóan szeptember végén vagy október elején rendezik meg – közölte Kémeri Péter. A pontos dátumért figyeljétek a Mádi Bor Akadémia honlapját, valamint a Facebook-oldalukat.

Szöveg: Janzsó Miklós
Fotó: Mádi Bor Akadémia /Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn