Három számban is aranyérmet nyerne az olimpián Csipes Tamara

Három számban is aranyérmet nyerne az olimpián Csipes Tamara

Kitűnő formában versenyez az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kajakos Csipes Tamara, az Edutus Egyetem hallgatója, aki két aranyérmet is szerzett a nemrég véget ért poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az már korábban eldőlt, hogy Tokióban három versenyszámban – az 500 méter egyesben, kettesben és négyesben – is vízre száll az aranyéremért, és mindháromban a dobogó tetejére szeretne állni.

–Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy önnek és a magyar válogatott tagjainak is jól sikerült a múlt hétvégi, lengyelországi „kiruccanás”.
– Az biztos, hogy jól sült el, hiszen a két aranyéremmel, amelyet nyertem, sikerült teljesítenem a kitűzött célt, és ezzel megfeleltem az elvárásoknak – feleli az 1988-as szöuli olimpiai bajnok kajakos Csipes Ferenc lánya, aki a poznani Európa-bajnokságon 500 méter négyesben, illetve a kajak kettesek 1000 méteres számában állhatott a dobogó legfelső fokára. – Bár a négyesek versenyét csak szoros küzdelemben nyertük meg, szerencsére nem ez az összetételű kvartett utazik az olimpiára.

– Három számban is indul az ötkarikás játékokon, melyiktől várja a legtöbbet?
– Nem lesz könnyű feladat mindháromban helyt állnom, de huszonegy év versenysport után már van annyi tapasztalatom, hogy megoldjam. Nem állítottam a versenyszámokat fontossági sorrendbe, profi sportoló nem tesz ilyet. Az egyéni szám nyilván némi előnyt élvez, de az aranyéremért fogok küzdeni mindháromban. Meglátjuk, mi lesz.

– Lassan minden sportolónak meg kell szoknia a versenyeken előírt járványügyi előírásokat. Ön hogy van ezzel?
– Szerencsére a poznani Eb volt az első nemzetközi verseny, amelyen oda kellett figyelnünk a szigorú protokollra, a hazai viadalokon elég volt, hogy be vagyunk oltva, így nem kellett sokat foglalkoznunk az előírásokkal.

– Hogy látja, e tekintetben biztonságban lesznek az olimpián?
– Mivel a sportolók jelentős többsége be lesz oltva, ráadásul folyamatosan tesztelni fognak bennünket, nem látom okát a félelemnek. Tulajdonképpen nem igazán értem, miért van szükség a szigorú előírásokra, hiszen a világ számos pontján enyhült a járvány, és lazító intézkedéseket vezettek be, főként, amióta egyre több embert oltanak be. A protokollt ugyanakkor én is betartom.

– Friss hír, hogy az olimpia néhány szponzora szerint szeptemberre és októberre kellene halasztani a játékokat, mert az ázsiai ország éppen a koronavírus-járvány negyedik hullámánál tart, és az átoltottság is rendkívül kis arányú.
– Őszintén szólva már jó ideje nem foglalkozom ezzel. Egyrészt azért, mert ebben a kérdésben nem én döntök, másrészt azért, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már korábban leszögezte, hogy a szervezőknek időben kell dönteniük a játékok törléséről vagy halasztásáról. Az még talán belefér, hogy a következő két-három hétben bejelentik a halasztást, de utána már nem tehetik meg, mert egyszerűen szembe megy az olimpia szellemiségével. Ilyen döntés hallatán az egész sportvilág felhördülne, ami nem vetne jó fényt sem a rendezőkre, sem pedig a NOB-ra.

– Az edzések és a versenyek mellett mennyi szabadideje marad kikapcsolódásra, pihenésre?
– Hétköznap kevés akad, inkább hétvégén igyekszem többet pihenni. Az Eb után kaptunk néhány szabadnapot, amelyet a családommal és a kislányommal töltök, de közben el kell intéznem néhány dolgot, amelyet régóta halasztok. Egyébként ugyanúgy töltöm a szabadidőmet, mint bárki más.

– Hamarosan kezdődik a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság. Megnézi a mieink meccseit?
– A helyszínen biztosan nem, és valószínű, hogy a tévében sem. Bár tisztában vagyok azzal, kik játszanak a magyar válogatottban, nem vagyok nagy focirajongó, és ezért nem is nézek meccseket. A világbajnokságon azért természetesen megnézem az elődöntőket és a döntőt, és a BL-finálékat is figyelemmel kísérem.

– Az olimpia alatt távol lesz családjától és kislányától. Általában hogyan kezeli az ilyen helyzeteket?
– Tizenegy éves korom óta kajakozom, rengeteget voltam edzőtáborban, így megszoktam, milyen családtagjaim nélkül lenni, felnőttként és élsportolóként pedig tudnom kell kezelni az ilyen helyzeteket. Tudom, hogy itthon a nagymamánál, a család többi tagjánál és a dadusnál biztos kezekben lesz a kislányom. Természetesen kár, hogy az olimpia alatt nem lehet ott a közelemben, de szerencsére nem hetekre megyek el, hanem csupán néhány napra, amit könnyen át tudok vészelni.

– Mennyi ideje marad egyetemi tanulmányaira?
– A kislányom és az élsport mellett nem sok időm van tanulásra, így kissé nehézkesen végzem az egyetemet. Néha hétvégén igyekszem bepótolni a lemaradásomat, de most az olimpia előtt szűk két hónappal erre sincs időm. Az a tervem, hogy Tokió után kicsit jobban ráfekszem a tanulásra, és az sem elképzelhetetlen, hogy otthagyom a kereskedelem-marketing szakot, és átjelentkezem egy másira. Diplomára mindenféleképpen szükségem lesz, ha befejezem a sportkarrieremet.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: nso.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn