MEFS

mefs_logo_menu

“Nincs minőségi felsőoktatás minőségi felsőoktatási sport nélkül”

Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS)

Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS)
1907. március 25-én, a BEAC, MAFC és a Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Club (KEAC) kezdeményezésére, 10 egyetemi és főiskolai egyesület csatlakozásával Európában elsőként, a világon másodikként alakult meg a Magyar Főiskolai Sportszövetség (MFSSz).
1930. január 22-én újjáalakult a szervezet Magyar Főiskolai Sportegyesületek Egyesülése (MFSE) néven, és hamarosan elnyerte az 1935. évi VI. Nyári Nemzetközi Egyetemi Játékok (International University Games) rendezési jogát, melynek házigazdája a BEAC volt.
1949-ben és 1954-ben Magyarország rendezhette a Hallgatói Világjátékokat (World Student Games), majd 1965-ben, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1959-es egységesülését követően, a IV. Nyári Universiadét.
A rendszerváltást követően a szövetség egyesületi formában, Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) névvel 1991 szeptembere óta működik.
A szövetségnek jelenleg 36 felsőoktatási intézmény és 26 egyetemi, főiskolai sportszervezet (egyesület) a tagja. 

2012. január 1-je óta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) diák- és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat tagjaként folytatja működését.

2020. augusztusától négy évre a Testnevelési Egyetem rektora, a nemzetközi hírű kézilabda-szakember, Mocsai Lajos lett a MEFS elnöke. 

A szervezet alelnökének Bács Zoltánt, a Debreceni Egyetem kancellárját, Gál András Leventét, a Digitális Jólét Program szakmai vezetőjét és Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát választották.

Mocsai Lajos programjának ismertetésekor egy Klebelsberg Kuno idézettel kezdett: 

“A testnevelés újjászervezése nemzeti ügy, össztársadalmi érdek és érték”, és mint hangsúlyozta: “ez napjainkban is igaz, azóta sem változott”.