Sokat tanult a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájának részt vett két magyar hallgató

Sokat tanult a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiáján részt vett két magyar hallgató

Gáspár Sára, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója és Horváth Marcell, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákja képviselte idén Magyarországot a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által meghirdetett Önkéntes Vezetők Akadémiáján, amelyet a járványhelyzetre tekintettel online kiterjesztésben rendeztek meg. A két résztvevő örömmel számolt be honlapunknak a képzés főbb tapasztalatairól.

Olvasási idő: 5 perc

M.F.: A várakozásotoknak megfelelően alakult a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiája?
G.S.: A nyári első ülés után alig vártam, hogy újra »találkozhassak« az ismerős arcokkal. Júniushoz hasonlóan most is már a kezdettől fogva jó volt a hangulat, és a napközbeni előadások mellett különböző szórakoztató és a kikapcsolódást elősegítő programokkal készültek a szervezők. Még jógáztunk is közösen, amit különösen élveztem, mert nagyon szeretem. A szakmai részekben új dolgokat tanulhattam és ismerhettem meg, amelyeket a jövőben remélhetőleg minél jobban tudok majd kamatoztatni.
H.M.: Sajnos már nyár elején tudtuk, hogy online rendezik az eseményt, ennek ellenére a szervezők mindent megtettek, hogy jól sikerüljön. Naponta négy-hat informatív előadást tartottak, amelyek szünetében interaktív játékokkal, tánccal, jógával oldották a hangulatot.

M.F.: Hogyan sikerült teljesítenetek a rátok bízott feladatot?
G.S.: Nagyon tevékeny csapatot kaptam, így igazán jó hangulatban telt a piktogramok elkészítése a breakout roomban, amiből mindenki kivette a részét. Ezután az elkészült képet PowerPointba kellett beillesztenünk, hogy a többiek is megnézhessék.
H.M.: Az első nap csapatépítő feladatot vezényeltem társaim egy részének a breakout room keretein belül. Ennek részeként piktogramot kellett alkotnunk négy sportághoz. Szerencsére aktív társakra leltem, így könnyedén teljesítettük a játékos feladatot.

M.F.: A képzés mely része, illetve eleme állt hozzátok a legközelebb?
G.S.: A Healthy Campus program és az Event Management témában tartott előadások tetszettek a legjobban. Jó lenne elérnünk, hogy minél több magyar egyetemista szeresse meg a sportolást, és ehhez mindkét előadásból sokat merítettem.
H.M.: Nekem az eseményszervezésről és az azt követő marketingről, illetve szponzorszerzésről szóló két előadás bizonyult a leghasznosabbnak. A szakma elitje értékes tapasztalatokat és mintaútmutatókat osztott meg velünk, hogy a későbbiekben sikeresek lehessünk.

Sokat tanult a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiáján részt vett két magyar hallgató

M.F.: Tapasztaltatok-e a képzés során bármiféle nehézséget vagy problémát?
G.S.: Talán annyit, hogy voltak pillanatok, amikor az online légkör miatt nehéz volt motiváltnak maradni. Örülök azonban, hogy kitartottam, és majd mindenképpen szeretnék személyesen is együtt dolgozni a résztvevőkkel egy eseményen.
H.M.: Akadt néhány technikai nehézség és kapcsolatbeli probléma, amelyek az online találkozók természetes velejárói. Ettől eltekintve mindhárom nap könnyedén és gördülékenyen zajlott le.

M.F.: Mi az, amin változtatnátok?
G.S.: Jobb lett volna, ha hamarabb osztottak volna bennünket kisebb csoportokba, ezáltal több időnk lett volna megismerni saját csoportunkat. Nehéz ennyi országból ennyi embernek jól csapatot építenie online, és ebben segíthetett volna a csoport.
H.M.: Nyilvánvalóan semmi sem tudja helyettesíteni a személyes találkozást, de így is rengeteg élménnyel, tapasztalattal és tudással vérteztek fel bennünket a szervezők. Remélem, minél előbb találkozhatok társaimmal, lehetőleg egy világesemény szervezői csapatának tagjaiként.

M.F.: Milyen volt a képzés visszhangja a többiek körében?
G.S.: A WhatsApp csoportunkba érkezett visszajelzések alapján állítom, hogy minden résztvevő élvezte az elmúlt időszakot, és sajnálja, hogy nem találkozhattak egymással valós térben és időben. A lehető legtöbbet hoztuk ki ebből a képzésből, és alig várom a folytatást.
H.M.: Öröm volt látni tevékeny társaim lelkesedését. A hangulatra egy pillanatig sem nem lehetett panasz, a záróesemény fenomenálisan sikerült, a finálét pedig egy helyszíni zenekar csaknem félórás koncertje tette emlékezetessé. Az ezt követő órákban rengeteg köszönet és üzenet lepte el a közösségi csatornákat.

Sokat tanult a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiáján részt vett két magyar hallgató

M.F.: Az akadémián megszerzett képességek közül melyiket tudjátok legjobban hasznosítani a jövőben?
G.S.: A Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatában rendezvényszervezési területen tevékenykedem, így elsősorban a sokszínű sportrendezvények megszervezéséhez szerzett tudást szeretném kamatoztatni. Számos vezetői pozícióhoz szükséges jó tanácsot is raktam el későbbre, amelyeket előveszek, ha a helyzet úgy kívánja.
H.M.: Nagyon fontosnak tartom az itt szerzett kapcsolatokat és ismeretségeket, amelyekben rengeteg lehetőség rejlik. Az előadásokból leginkább a módszereket, a nézeteket és a tanácsokat tudom hasznosítani a későbbiekben.

M.F.: Az akadémiával egy időben, Budapesten tartotta tisztújító közgyűlését az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA). Ezen az eseményen milyen szerep hárult rátok?
G.S.: A pénteki nap folyamán én feleltem a transzferbuszokért, így rendkívül tevékenyen telt a délután és az este, de a nemzetközi atmoszféra is jócskán feltöltött energiával. Szombaton Marcival az EUSA közgyűlés lebonyolításában segédkeztünk a Testnevelési Egyetemen. Érdekes volt végighallgatni a szavazás menetét és az ezt követő kerekasztal-beszélgetéseket. A nap fénypontja azonban mindenképpen a FISU jelenlegi elnöke, Leonz Eder megismerése volt. Szerencsére készítettünk egy közös képet is, amely jó emlék marad erről a napról.
H.M.: Sacival a TE Athén termében követhettük figyelemmel a közgyűlést. Személyes feladatom volt – abszolút többség hiányában – az újranyomtatott szavazólapok gyors eljuttatása a kampusz túloldalán lévő MEFS irodából a szavazás helyszínére. Külön élmény volt társalogni a vezetőkkel.

M.F.: Mi a következő kihívás?
G.S.: Sportrendezvényekkel készülünk a hallgatók számára, és bízom benne, hogy minél többen vesznek részt ezeken.
H.M.: A BME Sportnapon valószínűleg játékosként és segítőként is részt veszek a kosárlabdarészlegen, majd a hónap végén főszervezője leszek egy 3×3-as streetball eseményen a Margit-szigeten.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Horváth Marcell, Gáspár Sára

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn