Sportolás „életre-halálra” – interjú Horváth Marcellel

Sportolás életre-halálra – interjú Horváth Marcellel

Horváth Marcell, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara mérnökinformatikus szakának másodéves hallgatója képviseli Magyarországot a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Önkéntes Vezetők Akadémiáján. Imád kosarazni és erősíteni, és örömmel látja, hogy rengeteg sportolási lehetőségük van a BME-s hallgatóknak. Az egyetemi kosárlabdacsapat tagjakén reméli, hogy a következő szezonban a fiúk kiköszörülik a csorbát, és bejutnak a MEFOB négyes döntőjébe.

Olvasási idő: 4 perc

Voltál már idén nyaralni?
– Igen. Voltam már egy-két rövidebb nyaraláson, a barátnőmmel pedig a Balatonnál töltöttünk több időt. Szerencsére a családommal még elmegyünk a Tisza-tóra is.

Van mit kipihenned?
– Jócskán. Bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett online oktatás nem vett ki sokat belőlem, a rengeteg edzés igen. Ebben a félévben a pandémia miatt nem kellett ugyan Budapesten tartózkodnom, mégis mozgásban tartottam a testem. Heti három-három alkalommal kosárlabdaedzéseket látogattam, és személyi edző segítségével funkcionális edzéseket végeztem. Utóbbiak alkalmával nem hagyományos kondigyakorlatokat csináltam, hanem gumiszalagosokat, köteleseket és saját testsúlyosokat. Most már újra hagyományos erősítőgyakorlatokat folytatok heti öt-hat alkalommal. Fő célom az erőnövelés.

Ez a két sportág, vagyis a kosárlabda és a testépítés a két szerelmed?
– Igen, nálam kéz a kézben járnak. Csak úgy van értelme kosárlabdáznom, ha van mögötte megfelelő konditermi munka.  

A BME-MAFC férfi és női egyetemi kosárlabdacsapatai – némi meglepetésre – idén nem jutottak be a MEFOB négyes döntőjébe.
– Idén valóban nem jött össze a final four, de ennek több oka is van. A novemberben bevezetett korlátozásokig mindössze három mérkőzésen léptem pályára, majd néhány hónapra hazaköltöztem Szombathelyre, így főként a Pesten és a főváros közelében élő BME-hallgatók léptek pályára az egyetemi bajnokságban. Ezzel jelentős hátrányba kerültünk, s bár a végén huszáros hajrát vágtunk ki, a négyes döntőbe jutást eldöntő mérkőzésünket elvesztettük a bajnok Győr ellen, így meg kellett elégednünk az ötödik hellyel. Nézőként azonban jelen voltam az idei négyes döntőn.

Milyen benyomásokat szereztél ott?
– Elképesztően jó volt a hangulat, sokan szurkoltak a csapatoknak. Az első játéknapon megnéztem a második férfi elődöntőt, a szombathelyi csapatban játszik ugyanis néhány barátom.

A BME ugyanakkor a B33 MEFOB-on vigasztalódhatott, hiszen a férfi csapat megnyerte a bajnokságot.
– Nagyon szépen helytálltak a csapattársaim. Sajnos kisebb sérüléssel bajlódtam, ezért nem tarthattam velük. Ezzel a győzelemmel kiléptünk a nemzetközi porondra, ami nagy szó.

Mennyire sportos vagy sportoló egyetem a BME?
– Én azt látom, hogy minden eszközzel támogatják a sportolást. Bármikor leugorhatunk a konditerembe, tavasszal még személyi edző is segített bennünket. A sportolási feltételek adottak, a BME sportközpontja rendkívül kellemes hely. A kosárlabdacsapat a Tüskecsarnokban edz és játssza mérkőzéseit, vagyis a körülményekkel nincsen probléma. A BME-sek évente egy alkalommal részt vehetnek a sportnapon, amelyre általában – sportolóként és szurkolóként – sokan ellátogatnak. Nem állítom, hogy a BME hallgatói közül mindenki minden nap mozog, de aki szeretne, annak megvan rá a lehetősége, méghozzá nem is akármilyen.

Vannak olyan egyetemi sportközpontok, amelyek nyáron bezárnak vagy csökkentett üzemóddal működnek. Adódik a kérdés: nem akkor kellene turbófokozatra kapcsolniuk, amikor nincs tanítás?
– Szerencsére a BME-n ez nem így van, de el kell fogadnunk, hogy nyáron sok egyetemista hazaköltözik, így nincs, aki használja a szolgáltatásokat. Ráadásul ebben az időszakban lehet elvégezni a szükséges karbantartási és felújítási munkálatokat.

Tekintsünk kicsit előre! Hogyan fognak szerepelni a BME egyetemi kosárlabdacsapatai a következő szezonban?
– Az előző és a mostani idényben is rendkívül fiatal és robbanékony volt a csapatunk, így bizakodva tekintek előre. Tavaly a járvány miatt lefújták a bajnokságot, pedig jól ment a játék. Remélem, hogy az előttünk álló idényben kiharcoljuk a négyes döntőbe jutást, és az első helyért csatázhatunk. Addigra biztos, hogy beérik a csapatunk.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: mefs.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn