Téli olimpia: Jég veled!

Nem lesz ott a magyar férfi jégkorong-válogatott a soron következő téli ötkarikás játékokon, miután a harmadik helyen végzett a Rigában megrendezett olimpiai kvalifikációs tornán. Felnőtt női válogatottunk ugyanakkor a kilencedik helyet szerezte meg a nemrég zárult elit-világbajnokságon, amelyen története során először vett részt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egy-egy játékossal, Gasparics Fannival és Garát Zsomborral képviseltette magát a rangos eseményeken.

Olvasási idő: 1,5 perc

Kitűnő formában játszott a Kanadában rendezett női jégkorong-világbajnokságon Gasparics Fanni, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Mint ismert, női válogatottunk először szerepelt elit világbajnokságon, amelyen Csehországgal, Japánnal, Németországgal és Dániával került egy csoportba. A magyar csapat ugyan nem, Fanni annál inkább megállíthatatlannak tűnt: összesen négy gólt és egy asszisztot (gólpasszt) könyvelt el a tornán. A történeti hűség kedvéért leríjuk: egy-egy gólt szerzett a csehek és a japánok, kettőt pedig a dánok ellen. A csapat a negyedik helyen végzett csoportjában, így a kilencedik helyen zárta a tízfős elit vb-t.

A női válogatott mérlege a világbajnokságon:

Németország–Magyarország 3–0
Csehország–Magyarország 4–2
Japán–Magyarország 4–1
Dánia–Magyarország 1–5

A magyar férfi jégkorong-válogatott Rigában igyekezett kivívni a 2022-es téli olimpiai részvétel jogát. Fiaink Franciaországgal, Lettországgal és Olaszországgal kerültek egy csoportba, és két vereség mellett egy győzelmet könyveltek el. Ezzel a teljesítménnyel eldőlt, hogy a csapat nem lesz ott a téli olimpián, jó hír azonban, hogy mindhárom mérkőzésen pályára lépett Garát Zsombor, a BME hallgatója, és nem vallott szégyent.

 A férfiválogatott mérlege az olimpiai kvalifikációs tornán:

Franciaország–Magyarország 5–3
Lettország–Magyarország 9–0
Olaszország–Magyarország 1–2

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: nso.hu, MJSZ, iihf.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn