Több mint húszéves csendet tört meg Pigniczki Fanni

Több mint húszéves csendet tört meg Pigniczki Fanni

A 2000-es sydneyi olimpia óta, vagyis 20 év után először képviseli magyar ritmikus gimnasztikázó a sportágat olimpián. A bravúros tett gazdája a Testnevelési Egyetem mindössze 21 éves hallgatója, Pigniczki Fanni, aki nagy nehézségek árán vívta ki az indulás jogát az ötkarikás játékokon. A fiatal tehetség kedvtelésből is szeret tanulni, és ha kell, saját maga gondoskodik mentális felkészítéséről.

Olvasási idő: 3 perc

Nem volt egyszerű megszereznie az olimpiai kvótát a Testnevelési Egyetem 21 éves hallgatójának, a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanninak, aki több kvalifikációs selejtezőben igyekezett kivívni az indulás jogát az ötkarikás játékokon. A márciusi, szófiai ritmikusgimnasztika-világkupaviadal után kvótás helyen állt, majd a világkupa-sorozat bakui állomását követően sikerült megőriznie a kvótát érő harmadik helyét az olimpiai kvalifikációs rangsorban. A tokiói repülőjegyet végül a júniusi, várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon váltotta meg, miután mind a négy szerével hibátlanul mutatta be gyakorlatát a top 24-es egyéni összetett döntőjében. Ezzel biztossá vált, hogy Sydney után ismét lesz hazai képviselője a sportágnak az olimpián.

„Az Európa-bajnokságot megelőző világkupa-sorozaton, főként annak vége felé úgy éreztem, nagy rajtam a nyomás, ezért a kontinensviadalra jóformán elengedtem az egészet, és azt mondtam magamnak, nem a világ vége, ha mégsem sikerül kiharcolnom a részvételt az olimpián – árulta el a részleteket Fanni. – Úgy tűnik, bejött a számításom. Most már felfogtam, hogy ott leszek Tokióban, és ennek megfelelően kezdtem el újra az edzéseket. Ami a mentális felkészülésemet illeti, szerencsére sokat tudok meríteni a Testnevelési Egyetemen tanultakból, de a sportpszichológusom is sokat segít. Remélem, hogy az olimpia kezdetére sikerül csúcsformába kerülnöm. Elsődleges célom, hogy a lehető legjobban tudjam bemutatni a megnehezített gyakorlataimat, és ezáltal minél több pontot szerezzek. A végeredmény nagyon sok mindentől függ, ezért elsősorban teljesítményre vonatkozó célokat tűztem ki magam elé.”

A Testnevelési Egyetem ritmikus gimnasztika szakedzői képzésének harmadéves hallgatója – aki túl van az államvizsgán, és hamarosan felvételizik a mesterszakra – nemcsak a szőnyegen ér el remek sikereket, hanem az egyetem padjai között is. Az április 7. és 9. között online rendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Testnevelés- és Sporttudományi szekcióján ugyanis első helyezést ért el tanulmányával, amelyben a ritmikusgimnasztika-versenyzők kiégésének okait vizsgálta.

„A tanulás nekem kikapcsolódást jelent a versenysport mellett, mert jólesik nemcsak fizikálisan leterhelnem magam, hanem mentálisan is. Nagyon szeretek tanulni, főként nyelveket vagy bármi mást, ami felkelti az érdeklődésemet. Az olimpia előtt vár még rám a felvételi, és nagyon bízom benne, hogy ezt az akadályt is sikerül megugranom” – mondta bizakodva Fanni.

#MATSZ #RG #HunGym #HunRg

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: nso.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn