Végleges a 2022 FISU-versenynaptár!

Végleges a 2022 FISU-versenynaptár

Közleményben erősítette meg a 2022-ben megrendezésre kerülő egyetemi világbajnokságok és egyetemi világkupák dátumait a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU).

Olvasási idő: 2 perc

Sűrű lesz a következő másfél év az egyetemi sport szemszögéből, hiszen lesz téli és nyári Universiade, előbbi a svájci Luzernben, december 11. és 21. között, míg az utóbbi a kínai Csengtuban, 2022. június 26. és július 7. között, mellette pedig számos egyetemi világbajnokságot és világkupát rendeznek meg.

Majdnem egy év sport nélkül – nagyon hosszú idő. Ennyit kell várniuk az egyetemi sportolóknak, hogy megmérettessék magukat, amire 2022-ben lesz is alkalmuk bőven! Tizenöt egyetemi világbajnokság mellett hét egyetemi világkupát is rendez a FISU, amelyeknek 18 ország (Magyarország ezúttal kimaradt a rendező országok sorából) ad otthont. Ez utóbbi új versenyforma, hiszen az egyetemi világbajnokságokkal szemben a világkupán nem az országukat, hanem egyetemüket képviselik a résztvevő sportolók.

A FISU illetékesei szerint egyre népszerűbbek ezek az események, sőt egyre magasabb színvonalúak is, hiszen egyre több az olyan sportoló, aki egy egyetemi világbajnokság után az olimpián is fel tud állni a dobogóra.

Számos olyan sportban is rendeznek egyetemi világbajnokságot vagy világkupát, amely nem szerepel ugyan az olimpiák műsorán, ám annál népszerűbbek a fiatalok körében, így minden bizonnyal nagy érdeklődésre tartanak majd számot. Izgalmasnak ígérkezik a minszki vízisí (2022. augusztus 24-27) vagy épp a torinói golf egyetemi világbajnokság (2022. július 20-23.).

Új sportok is bemutatkoznak az egyetemi világkupákon, hiszen lesz többek között uszonyos úszó világkupa, lesz erőemelés és cheerleading is. A küzdősportok egyetemi világkupáját nagy érdeklődés előzi meg, hiszen a jekatyerinburgi viadalon (2022. szeptember 29–október 8.) hat küzdősport – birkózás, ökölvívás, karate, muay thai (thai box), vusu (kínai harci torna) és szambo (orosz eredetű katonai birkózás) képviselői is lépnek küzdőtérre. A teljes listát itt találjátok, a FISU naptárát pedig itt éritek el.

Szöveg: Janzsó Miklós
Fotó: FISU

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn