2022-ben sokszor szurkolhatunk egyetemista sportolóinknak!

2022-ben sokszor szurkolhatunk egyetemista sportolóinknak

Sűrű program várja idén a sportolókat, lesz olimpia és Universiade is, ahogy nem hiányozhatnak a versenynaptárból az egyetemi világbajnokságok sem, és ebben az évben rendezik az Európai Egyetemi Játékokat is!

Olvasási idő: 2,5 perc

Míg 2021-ben sok sporteseményt el kellett halasztani vagy rosszabb esetben törölni, az új esztendőben csak reménykedni tudunk, hogy mindazt a sok sporteseményt, mely tervben van, meg is tudják rendezni. Eseményekben gazdag év elé nézünk, hiszen lesz téli olimpia és labdarúgó világbajnokság, részben hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokság és akkor még nem is beszéltünk az egyetemi sporteseményekről. Nézzük, hogy mikor és hol szurkolhatunk a magyar egyetemi sportolóknak!

Az év első és talán legfontosabb sporteseménye a pekingi téli olimpia, melyet február 4. és 20. között rendeznek. Lesz magyar érdekeltség is, elsősorban a short-trackesek révén, akik 7 kvótát szereztek. A csapatban biztos a helye Liu Shaolin Sándornak, Liu Shaoangnak, Krueger John-Henrynek és Jászapáti Petrának, a maradék három helyről a szövetség dönt. Hatvanhat év után újra van műkorcsolyázó párosunk: Scsetyinyina Julija és Magyar Márk a világbajnokságon elért 14. helyével vívta ki az indulás jogát. Pónya Sára és Kónya Ádám révén két sífutónak szoríthatunk még a téli olimpián.

Az év legfontosabb egyetemi sporteseménye a többször elhalasztott Egyetemi Világjátékok, korábbi nevén az Universiade. Június 26. és július 7. között a kínai Csengtuban rendezik az egyetemi sportolók legnagyobb seregszemléjét, amelyen 18 sportágban hirdetnek majd győztest, s reméljük, a 269 aranyérem közül sokat magyar versenyző nyakába akasztanak.

Négy év után rendezhetnek újra Európai Egyetemi Játékokat: a mostoha sorsú 2020-as belgrádi EEJ után idén Lódz próbálkozhat. A lengyel városban július 17. és 30. között húsz sportágban vetélkedhetnek egymással a sportolók elsősorban egyetemük, másodsorban hazájuk képviseletében. A szervezők nagyjából 6000 versenyzőt várnak a júliusi versenyre.

Ahogy azt a páros években megszokhattuk, idén is lesznek egyetemi világbajnokságok, sőt szeptember végén a küzdősportok Egyetemi Világbajnokságát is megrendezik Jekatyerinburgban, ahol hat sportágban (ökölvívás, karate, muaythai, szambó, birkózás és vusu) hirdetnek majd győztest. De lesz vízisí- és sportmászó-világbajnokság is, sőt a cheerleaderek is készülhetnek. A teljes versenynaptár itt böngészhető.

Ahogyan azt a 2020-as budapesti FISU World Forumon beharangozták, az idei fórumot a Costa Rica-i Cartago városában található Tecnológico de Costa Rica egyetemen rendezik. A fő téma ezúttal az egyetemi sport lesz, mint a fenntartható fejlődés motorja, de szóba kerülnek majd a nemi egyenlőség kérdései, és foglalkoznak majd azzal is, hogyan csökkenthetők a meglévő egyenlőtlenségek.

Szöveg: Janzsó Miklós
Fotó: olympics.org

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn