Sportolj a strandon!

Lassan nyitnak a fürdőhelyek és a strandok, mi pedig mutatjuk, hogy mik a legnépszerűbb, parton is űzhető sportok, valamint bemutatunk néhány újdonságot is!

Olvasási idő: 1,5 perc

 

Jelenleg minden kültéri szabadidős programra vonatkozó szabályozás folyamatos kérdéseket vet fel azokban, akik bátran vállalják a tömegességgel járó kockázatot. Így van ez a strandolással is, ezért érdemes tudni a jelenleg hatályos fürdőzésre és strandolásra vonatkozó szabályokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ május 19-én adott ki egy útmutatót a fürdőhelyek üzemeltetéséről. Az ebben leírtak szerint a vírus a fürdővizekben kis eséllyel terjed, a veszélyt az emberek közötti interakciók jelentik, így a szociális távolság megtartását (1,5 m) írják elő, amelyet mind a vízben, mind a strand területén meg kell tartani – az egy háztartásban élők számára minimum 20 m2 területet kell biztosítani.

Van néhány sport, amit – minden bizonnyal – nem kell külön bemutatni: strandröplabda-pálya szinten minden fürdőhelyen megtalálható, a strandröpi népszerűségét, látványosságát talán nem is kell ecsetelni, és  tudvalévő, hogy MEFOB-okat is tartanak strandröplabdázók számára.

A másik népszerű, strandon játszható sport a strandfoci szintén igen látványos, egyre több strandon kerítenek helyet, hogy a labdarúgás szerelmesei ezt a változatot is játszhassák. Mivel nem mindenhol van elég hely, ezért kisebb pályákat készítenek, amik akár a strandkézilabda számára is jól jöhetnek. A teremben játszott változathoz képest a strandkézi jóval trükkösebb, itt aztán lehet pörgésből, hátrafelé dobásból is gólt szerezni, dupla pontért! A pontos szabályokat itt olvashatjátok!

Az elmúlt években futott fel a strandtenisz, csak egy speciális ütő és a hozzávaló labda szükséges, és egy strandröpi pályán már lehet is játszani, ha lejjebb engedjük a hálót. A labda nem pattanhat le (ebben kicsit a tollaslabdára hasonlít), így nagyon dinamikus, izgalmas a játék, melynek szabályait itt olvashatod. 

Hasonlóan ütővel, méghozzá fa ütővel játszható játék az izraeliek strand-sportja a matkot, ahol egy, a squash-ban is használatos gumi labdát kell egymáshoz ütögetni, leesés nélkül.

Nálunk kevéssé ismert a kosárlabda strandon játszott változata, amely a 3×3-as kosárlabdára hasonlít, csak két palánkra játsszák, labdavezetés helyett passzolni kell (akár a korfballban). A játék elsősorban Amerikában és Németországban ismert, de már a világ többi részén is kezdik megismerni.

Kiváló játék a strandra a frizbi, az ultimate verziója, hogyha csapatban játszanál, a freestyle-t magad is űzheted, de párban még jobb!

Íme néhány hely, ahol ezeket a sportokat űzheted:

BME Sporttelep – május 16. óta nyitva

ELTE Mérnök utcai Sporttelep

Beach Club

Lupa Beach – óriási kínálat, vízi extrémsportokat is kipróbálhatsz

Külker Park – június 6-án nyitnak

Gellért Szabadidő Központ, Szeged – június 2-án nyitnak

Aranypart I.-II., Győr – június 2-án nyitnak

SZUSZ Park, Debrecen – június 15-től látogatható

 

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay, freepik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn