Az innovációra és a fiatalos lendületre helyezi a sportfókuszt az SZTE – Interjú Szász Róberttel

Szász Róbert az SZTE sportiroda vezetője. A testnevelő tanár képesítéssel rendelkező ifjú titán a fal- és hegymászás, valamint a sárkányhajózás és az amerikai foci szerelmese, de a rendezvényszervezés terén is folyamatosan bizonyít. 2019-ben sárkányhajó versenyzőként és koordinátorként képviselte az SZTE-t a moszkvai EB-n.

Olvasási idő: 6 perc

 

MEFS: Mutasd be kérlek az SZTE-n zajló sportirodai munkát! Mik az elmúlt időszak büszkeség-projectjei és mik a jövő tervei?

Sz.R.: Az elmúlt időszakban az online térben végzett munkásságunk és kihívásaink adnak okot leginkább büszkeségre. Kiemelkedő sikerrel zárult a kilométer gyűjtő – az első pandémia hullámban kitalált – ötletünk, mely 5 hetes kihívás során a megtett kilométereket összesítettük, amivel sikerült megkerülni a Földet. Folyamatosan új kihívásokkal készülünk. Karácsony előtt kalóriagyűjtést szerveztünk, most pedig fotó mozaikot szeretnénk létrehozni edzős képekből, mellyel végül az egyetemünk rektori épületét fogjuk megtölteni – a fotókon keresztül – élettel. Tavaly ősszel sportrendezvényeink a megszokott rend szerint zajlottak, de folyamatos újabb ötletekkel készülünk, amikben nagy szerepe van a Sportiroda lendületes csapatának.

 

MEFS: A földkerülő kihívás során bármilyen sportágban lehetett regisztrálni a kilométereket, vagy csak egy meghatározott módon? 

Sz.R.: Különböző kategóriákat hirdettünk, első körben a hallgatóknak, de később a dolgozókat is bevontuk. A kategóriák választhatók voltak, amikben feltölthették a megtett távolságot: kerékpár, futás, gyaloglás, beltéri eszköz (futópad, szobakerékpár stb.), de gördülő- vagy akár vízieszköz használatával is teljesíthető volt a felhívás. Végül külön kategóriánként és egyben is összeadtuk a megtett kilométereket és díjaztuk is a résztvevőket.

 

MEFS: Milyen sportágakban regisztráltatok az idei év nemzetközi sport eseményeire?

Sz.R.: Az EEJ indulóira a szövetségek tesznek javaslatot. Itt kimagasló a sportági szakszövetségi jelölésben az evezés, hiszen az az egyik sikeres vízi sportágunk. Itt jelenleg 6 esélyes szereplő van, akiket előreláthatóan kapnak lehetőséget.

A belgrádi Európa Bajnokságra az egyetem döntése alapján utazhatnak a hallgatók. Elsősorban az evezés sportág képviseli az egyetemet. Emellett megjelenik a küzdősport is, ami egyetemi élsport terén szintén erősségünk. Dzsúdóban eredményesek vagyunk. Előző években ezek mindegyikében részt vettünk egyetemi bajnokságokon is.

MEFS: Mennyire könnyű vagy nehéz az egyetem sportéletet ébren tartani az SZTE-n? Mit tesztek azért, hogy folyamatos legyen az érdeklődés a rekreációs sportok és a versenysport iránt?

Sz.R.: Testnevelő tanárként és sportszervezőként igazi kihívást jelent a csapatunk számára ez az időszak, hiszen nem feltétlen az online tér az, ahol otthonosan mozgunk. Az elmúlt hónapokban azonban egy nagy váltásra volt szükség és az online kommunikáció terén jelentős fejlődésre. Jelenleg egy jelentős honlapfejlesztés zajlik nálunk, de nehéz elérni a hallgatókat. A HÖK-el is akadozik a jelenleg a kapcsolattartás: az online és telefonos egyeztetések nem hozzák ugyanazt az eredményt, mint a személyes egyeztetések. Különböző színtereken próbáljuk elérni a hallgatókat, elsősorban a közösségi médiában. A Facebook-on például plakátolunk, illetve a HÖK működtet olyan csoportokat, ahol visszacsatolást kapunk.

Visszajelzéseik fontosak számunkra, törekszünk a hallgatói igényeknek megfelelően alakítani a programjainkat. A kötelező testnevelés is nagy segítség ahhoz, hogy ezt a korosztályt elérjük a híreinkkel, illetve megmutathassuk a sportszolgáltatásainkat.

 

MEFS: Tapasztalataid alapján mennyire eredményesek az új ötletek a hallgatók között? Mennyire lelkesek az egyetemi polgárok a sport-projectek kapcsán?

Sz.R.: Az SZTE nagy létszámú vidéki egyetem, így kihívás minden egyes hallgatót elérni. Jelenleg egy-egy kart, vagy évfolyamot célzunk kampányainkkal, amelyekkel nagyjából 200 – 500 főt tudunk aktivizálni.

 

MEFS: Melyek a legnépszerűbb sportágak, amikben a legaktívabbak a hallgatóitok?

Sz.R.: Az utóbbi időben a fiatalos lendületre helyeztük a hangsúlyt. Az látszik ugyanis, hogy a hagyományosabb sportágak és a labdás látványsportok mellett nálunk vonzó a Tisza, a víz közelsége. Ebben innováció például a vízitúra, a naplementés sárlányhajózás, a SUP a rekreációs- és élsport szintjén is, melyben kimagasló együttműködő partnerünk a Szegedi Vízisport Egyesület.

MEFS: Milyen módon biztosítotok lehetőséget az említett „kuriózum” sportágakra?

Sz.R.: Jó kapcsolatba állunk több egyesülettel, például lehet kishajóvezetői, illetve vitorlázáshoz képesítést szerezni, ez a kritérium testnevelésben is megjelenik nálunk kuriózumként. Mindez a fiatalos lendületre, az innovációra építésünket mutatja. Van például ejtőernyőzés kurzusunk is.

 

MEFS: SUP, ejtőernyőzés, vitorlázás, sárkányhajózás… Tudod fokozni?

Sz.R.: Az ejtőernyőzés szabadon választható tantárgyként is felvehető egyéb tantárgy tematikával együtt és ezt követően kapnak lehetőséget a hallgatók a szabadesés nélküli ugrás végrehajtására. Ezen felül én például falmászással foglalkozom elsősorban, én üzemeltetem az egyetemi falmászó termet, amivel meglátásom szerint az egyetem újfent kitűnik a sorból.

 

MEFS: Milyen eredményeket hoztatok ezekben a kuriózum sportokban? Egyáltalán ez a cél?

Sz.R.: Valójában az utóbbi időben áthelyeztük a hangsúlyt az élsportról a rekreációs sportra, mely sokkal inkább egy általános egészségnevelési szemlélethez kapcsolódik. Ennek az az oka, hogy nagyobb tömeget tudunk bevonni. Jobban meg tudjuk alapozni ily módon az egyetemi sporthoz való kötődést. Ezeknél a sportágaknál az elsődleges célunk a népszerűsítés, a közösség építés és a motiváció fenntartása. A sport ezáltal nem egy elérhetetlen célként jelenik meg. De természetesen az élsport is maximális támogatásunkat élvezi.

Mi egy fejlődő sportiroda vagyunk és a versenysport terület fejlesztendő nálunk. Egyetemi szinten komoly támogatási és ösztöndíj rendszerünk van, akár az SZTE-SZEDEÁK, vagy az OB1-es férfi-női vízilabda csapatunk, de a fókuszt az élsport mellett a kuriózum sportágainkra helyezzük.

 

MEFS: Mennyire kiépített az egyetemi sport infrastruktúra?

Sz.R.: Amiben erősen fejlődnünk kell, hogy a sport infrastruktúrában nem a 21. század állapotai jelennek meg nálunk. A kollégáimmal elsősorban a sportszolgáltatások minőségében fejlődtünk nagyot az utóbbi 3-5 évben, köszönhetően a friss lendületes munkatempónak. Most is hosszabb távú együttműködésekben gondolkozunk a sportági szövetségekkel, valamint egy nagyobb volumenű sportkoncepció kidolgozása is zajlik éppen, mely során atlétika pálya, létesítményfejlesztés, is szóba került, de ezek mind a jövő tervei. Jelenleg nem feltétlen az épületeinkre vagyok a legbüszkébb…

 

MEFS: Akkor mire vagy a legbüszkébb?

Sz.R.: Leginkább a rendezvényeink sokszínűségére. Hogy egy-egy trendi mozgásformában, milyen érdeklődést tudunk kiváltani a hallgatókban.

 

MEFS: Melyik a legnépszerűbb rendezvényetek, ami jelentős hallgatói tömeget mozgat meg?

Sz.R.: Nagy hagyománya van a Jeges Estnek. Szegeden van fedett jégpálya, amit félévente 2-4 estén is megtöltünk. Itt tömött sorokban szoktak várakozni a bejutásra és igencsak a határán mozgunk a létesítmény befogadóképességének ezeken az alkalmakon. A sportuszodával is együttműködésben vagyunk, esti ingyenes úszáslehetőséget biztosítunk a hallgatóinknak, ezekre is nagyon pozitív visszacsatolásokat kapunk. Kiemelném még az Aerobik Maratont, ami szintén nagyon népszerű. Ezek az alkalmak jobban elkötelezik az egyetemistákat az egyetemi sport iránt, megismerik az általunk nyújtott lehetőségéket és ezáltal nyitottabbak a további rendezvényeinkre.

Idénre is készítettünk már egy sokszínű rendezvénytervet. Persze most több lehetséges forgatókönyvvel készülünk. Tervezünk célzó napot, honvédelmi napot, sportnapokat, sárkányhajó bemutatót, ergométeres bajnokságot, rengeteg dolgot, de természetesen B-tervünk is van. Szeretnénk egy online, nagyobb volumenű kilométer gyűjtést is, de bízunk abban, hogy gyakorlati sportszervezőként lesz lehetőségünk a személyes találkozásokra!

 

MEFS: Milyen módon tudjátok erősíteni a versenysportolóitokat a pandémiás időszak nehézségei mellett?

Sz.R.: Az egyetemi sportszervezés nálunk inkább a külsős sportegyesületekre támaszkodik a versenysport terén. Ők végzik az utánpótlás nevelést, a sportolói képzést. (Például: Szegedi Vízisport Egyesület, Szegedi JUDO Se, SZTE Szedeák.)

A kettős életpálya modellnek megfelelően tartjuk az egyesületekkel és a versenyzőkkel is a kapcsolatot, a tanulmányaik során mentoráljuk őket.

Az egyetem egyelőre nem rendelkezik olyan egyesületi háttérrel, hogy a megfelelő edzéskörülmények megvalósíthatók legyenek. A terveink között szerepel ezen terület erősítése.

 

MEFS: Mik a további célkitűzéseitek az egyetemi sportélet fejlesztése terén?

Sz.R.: Létszámban, a megmozgatott emberek és a sportrendezvények számában szeretnék elsősorban tovább fejlődni.

Csatlakozunk a FISU által javasolt és fejlesztett Healthy Campus programhoz is.

A MEFOB-okon való részvételt is erősítenénk, hogy még többen vegyenek részt a megméretéseken. Célunk a népszerűsítés és kommunikáció fejlesztése, a nagyobb láthatóság és a szélesebb körű ismeretség elérése a hallgatók körében, hogy még több egyetemi polgárt megmozgassunk, aktivizáljunk!

Fotó: SZTE, Szász Róbert

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn