Diétás édességek az ünnepi asztalon – Recept tippekkel

Az ünnep az étkezési kilengések időszaka is egyben, amikor hajlamosak vagyunk többet engedni a diéta lasszóján és túllőni a célon. Van persze megoldás arra, hogy miként lehet okosan, nem lemondón nassolni a karácsonyi asztalnál.

Olvasási idő: 2 perc

 

A klasszikus karácsonyi étkek (halászlé, töltött káposzta) alapjában véve nem zavarnak bele a tudatos táplálkozásba – amennyiben mértékkel fogyasztjuk őket -.

Az édességfogyasztás talán a legsarkosabb területe az ünnepi ereszd el a hajamnak, itt a szebbnél szebb sütemények óhatatlanul több, sokszor mértéktelen nassolásra csalogatnak. Néhány apró csellel persze lehet tompítani a kalóriákat, ehhez azonban minden esetben tudnunk kell, miből készült az adott finomság.

 

Az utóbbi évek slágere a nyírfacukor manapság már alapvető az egészségtudatos emberek konyhájában, de sajnos nem elegendő mindössze a kristálycukor sarokba állítása, a lisztekkel és lekvárokkal is nagyon kell vigyázni. A háziasszonyok rémálma a tönkölyliszt és egyéb reformer társai, amikkel nem úgy állnak össze a finomságok, sokszor nehezebb velük dolgozni, pedig ezek a hozzávalók segíthetnek leginkább abban, hogy a nasizás miatt ne kelljen egy-két lyukkal odébb bekapcsolni a derékszíjat.

 

Íme néhány finomság recept, amely édességek mértékkel fogyasztva, nem kell, hogy a bűntudat és az utólagos siránkozás alapkövei legyenek:

 

Zserbó szaloncukor

  • fél kg dió
  • diétás baracklekvár
  • ízlés szerint rum aroma (elhagyható)
  • 60%-os étcsokoládé

 

A diót megdaráljuk, majd annyi lekvárral keverjük össze, hogy golyókat formálhassunk belőle. A csokoládét darabokra törjük, gőz felett megolvasztjuk, majd belemártjuk a kis golyókat és sütőpapíron hagyjuk kihűlni, dermedni.

A hűtött cukorkákat akár fényes papírba is csomagolhatjuk, de jellemzően felesleges, hamarabb elfogy ennél.

 

Karácsonyi linzer TK liszttel

60 dkg teljes kiőrlésű liszt

40 dkg hideg, de kenhető állagú vaj

18 dkg nyírfacukor (porcukor formájában)

2 M-es tojás

1 üveg diabetikus baracklekvár

 

(A linzer tésztával nem könnyű dolgozni, a kézmelegtől felolvadt vaj megnehezítheti a munkát. Emiatt fontos, hogy a lehető legkevesebbet gyúrjuk kézzel a tésztát, keverjük géppel inkább, amíg lehet.)

A lisztet, cukrot és vajat összekeverjük, majd a morzsába beleütjük a tojásokat. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll, majd legalább 45 percre hűtőbe tesszük, hogy a megolvadt vaj dermedjen és könnyebb legyen újra dolgozni a tésztával. A deszkán cca. ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát linzer formával kiszaggatjuk. Sütőpapíron, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a felülete nem tűnik nedvesnek (cca. 3-5 perc).

A megsült, kihűlt formákat lekvárral ragasztjuk össze. A sütemény hosszan eláll, másnaptól már omlós állagú lesz.

 

Diétás keksz szalámi

 

50 dkg diabetikus natúr keksz (Gullon pl.) darálva

20 dkg nyírfacukor

egy adag fagyasztott cukrozatlan gesztenyepüré (ha csak cukrozottat tudunk venni, akkor a nyírfacukorból 1-2 dkg-ot elvehetünk)

egy tábla olvasztott, min 60%-os étcsokoládé

1 teljes flakon rumaroma

3 ek. kakaópor

25 dkg kézmeleg vaj (olvasztani is lehet, csak ne legyen tűzforró)

tej, kókuszreszelék

 

A tejen és kókuszreszeléken kívül mindent egy tálba öntünk. Összegyúrjuk, ha még száraznak ítéljük, kevés tejjel lazítjuk a tésztát, de fontos, hogy sűrű maradjon. A kapott masszát henger alakúra gyúrjuk, megforgatjuk kókusz reszelékben és hűtőben hagyjuk összeérni pár órát.

Szeletelve tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

Fotó: pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn