Több, mint egy klub – sportklubokkal az egészséges életmódért

Több, mint egy klub - sportklubokkal az egészséges életmódért

A Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club konzorciumában megvalósuló “Több, mint egy klub” elnevezésű, EFOP-projekt zárókonferenciáját tartották Debrecenben és az online térben.

Olvasási idő: 3 perc

Az NDHSZ és a DEAC együttműködésében megvalósult pilot-projekt 2017-ben indult uniós támogatással. Célja az volt, hogy bemutassa:  hogyan képes egy nagy sportklub – ez esetben  a DEAC –  nemcsak élsportolók, de szélesebb tömegek számára is elérhetővé tenni a minőségi testmozgást. Arra keresték a választ, hogy mindaz az erőforrás, amellyel egy sportklub rendelkezik (szellemi tőke és infrastruktúra) megfelelő-e arra, hogy ne csak élsportolóknak adjon lehetőséget a jobb teljesítmény eléréséhez, de azoknak is, akik szervezett keretek között szeretnének mozogni és megőrizni testi-lelki fittségüket.

A projektet lezáró konferencián a résztvevő előadók mind hangsúlyozták, hogy mekkora népegészségügyi potenciál van a sportklubokban, amelyek – ha helyesen használják a rendelkezésükre álló forrásokat – nagyban hozzá tudnak járulni a társadalom egészségi állapotának javításához. Miután Balogh Gábor, az NDHSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket, a Sportklubok az egészségért projektet Köteles Gábor, a projekt szakmai vezetője ismertette, kiemelve azt a számtalan előnyt, melyet az egészségtudatos filozófia, az egészségmegőrzés propagálása hozhat egy sportklub számára. Az NDHSZ és a DEAC együttműködéséről a klub képviseletében Lenténé dr. Puskás Andrea számolt be: elsősorban időseket, túlsúlyos fiatalokat és gerincproblémákkal küzdőket szólítottak meg (101 főt sikerült bevonni a projektbe), akiknek a projektnek köszönhetően javult az egészségük.

Varga Anett pszichológus arról beszélt, hogyan lehet a programban tartani a résztvevőket, illetve miként lehet újakat bevonni: a társas testmozgás motiváló és megtartó erejét emelte ki előadásában. Várhegyi Attila sportszakmai szempontból közelített a kérdéshez: az egyénre szabott mozgásformák kiválasztásának fontosságát és fejlődés nyomon követhetőségét hangsúlyozta. Az instruktorok szerepe nagyon fontos a programban résztvevők számára, hiszen az ő szakmai felkészültségük, empátiájuk és motiváló képességük tartja őket a projektben, mondta dr. Lacza Gyöngyvér, a TE docense, aki szerint a szemlélet átalakítása a legfontosabb.

Bár ez a projekt lezárult, a Sportklubok az egészségért programnak jövője is van, amiről dr. Molnár László, az NDHSZ elnökségi tagja beszélt: a következő uniós költségvetési időszakban is indítanak projekteket, még több klubot próbálnak majd bevonni. Távlati célként azt fogalmazta meg, hogy a társadalombiztosítást is be kellene vonni a sportolás finanszírozásába olyan kluboknál, amelyek megfelelnek a szigorú minőségbiztosítási paramétereknek.

A konferenciát Prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja zárta le, aki az egyetemi infrastruktúra hozzájárulását emelte ki, bemutatva, hogy mennyi lehetőség áll mindazok rendelkezésére, akik a DEAC-ot választják sportolásuk helyszíneként. A klub emellett jelentős közösségformáló erő is a városban, amire szintén lehet és kell is építeni.

Összességében elmondható, hogy a Sportklubok az egészségért projekt sikeres volt, van igény arra, hogy szervezett és ellenőrzött keretek között sportoljunk, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. A klubok számára is fontos tanulság, hogy egészségmegőrző programokkal több embert tudnak megszólítani. A projektben készült egy módszertani kiadvány is, amely segítséget nyújt a kluboknak, hogyan tudják magukat egészségorientálttá tenni. A kiadvány ezen a honlapon érhető el: https://mozogj.ndhsz.hu

Szöveg: Janzsó Miklós
Fotó: Pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn