Így készül Gáspár Sára a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájára

Így készül Gáspár Sára a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájára

Már alig várja a szeptemberben esedékes, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által meghirdetett Önkéntes Vezetők Akadémiáját Gáspár Sára, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója. Sárát az sem bántja, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel az eseményt online kiterjesztésben tartják meg szeptember 8. és 10. között, így nem találkozhat társaival személyesen.

Olvasási idő: 4,5 perc

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Önkéntes Vezetők Akadémiájára felvett hallgatók az eredeti terv szerint szeptember 8. és 14. között Kazanyban találkoztak volna személyesen, hogy részt vegyenek az egyetemi sport területén egyedülálló, önkéntes vezetők képzésében. Az élet, pontosabban a járványügyi helyzet némiképpen átírta a forgatókönyvet, és a szervezők végül úgy döntöttek, hogy online tarják meg az eseményt szeptember 8. és 10. között.

Gáspár Sára – aki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) gazdálkodás és menedzsment szakon tanul – a kettő közül az egyik hallgató, aki képviseli hazánkat a FISU Akadémián. Sára a tanulás mellett nemcsak a Közgáz SC és DSK kosárcsapatának aktív tagja, hanem a Hallgatói Önkormányzatnak is, és kíváncsian tekint a háromnapos online kurzus elé.

„Az internetes események is sülhetnek el jól – válaszolta Sára arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy végül nem lesz jelenléti alapú a FISU Akadémia. – Júniusban már volt két online találkozónk, amelyek rengeteg energiát adtak. Sajnálom ugyanakkor, hogy az akadémia tagjai nem találkozhatnak személyesen, mert a korábbi képzésekről készült felvételekből jól átjött, hogy élőben milyen fantasztikus a hangulat. Kicsit fáj is a szívem emiatt, de így is hálás vagyok, hogy ilyen esemény részese lehetek.”   

Így készül Gáspár Sára a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájára

Sára már elvégezte a „házi feladatainak” egy részét, amelyeket az Önkéntes Akadémián kapott: interjú készített Juhász Péterrel, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkárával, bemutatta a résztvevőknek a magyarok kedvencét, a Túró Rudit, illetve készített magáról egy bemutatkozó videót. A szintén szeptemberben esedékes Egyetemi Sport Nemzetközi Napján (IDUS) is akad majd bőven dolga, ott több projektben is helyt kell állnia.

„Szeptember 8-án, a nyitónapon kerül rám a sor, mindent bele fogok adni. Igyekszem minél többet befogadni és átélni a hangulatot, amennyire csak lehet, elvégre tanulni megyek az akadémiára. A FISU-tól kapott feladataim nagy részével már végeztem, most már csak az van hátra, hogy kiélvezzem ezt a három napot” – árulta el.

A FISU az Önkéntes Vezetők Akadémiáján a hallgatók egyébiránt az alábbi témakörökben kapnak képzést:

 • az egyetemi sport nemzetközi rendszerének alapvető ismerete,
 • egészséges életmóddal kapcsolatos témák megismertetése, népszerűsítésének mikéntje, fókuszban tartva a sportot,
 • kultúrák közötti párbeszéd és a nemzetközi hallgatói együttműködések fejlesztési lehetőségei,
 • az egyetemek szerepének és státuszának növelése a nemzetközi egyetemi sportban,
 • az IDUS (Egyetemi Sport Nemzetközi Napja) megünneplésének tervezése, közös módszertan és a már bevált gyakorlatok, tapasztalatok elsajátítása a lehető legjobb hazai szervezés érdekében,
 • a sportesemények a világ minden tájáról érkező önkéntesei számára egy egységes platform megteremtésének módszertana,
 • a FISU közelgő eseményeinek bemutatása és hallgatók bevonása ezekbe az eseményekbe,
 • fenntarthatóság, elfogadás és a nemek közötti egyenlőség fontosságának elmélyítése.

Aki elvégzi a képzést, hallgatói nagyköveti (FISU Student Ambassador) tisztséget kap a FISU-tól. A nagykövet afféle összekötő szerepet tölt be a FISU és a hallgatói közösségek között azokban az országokban, amelyekben a FISU jelen van, és segít felhívni a figyelmet az egyetemi sportmozgalomra. A lelkes és az egyetemi sport iránt továbbra is elkötelezett nagykövetek a jövőben is számíthatnak arra, hogy a FISU felkéri őket különféle projektek megvalósítására.

„Azzal, hogy elvégzem az akadémiát, remélem, minél több hallgatót érek el, illetve veszek rá a sportolásra. Amennyire tudom, a magyar egyetemisták mindössze húsz százaléka mozog rendszeresen, ami elenyésző arány. Igyekszem tevékeny lenni saját egyetememen, a Corvinuson is: terveim között szerepel, hogy különböző eseményeken, például a sporthéten próbálom felhívni a hallgatók figyelmét a testmozgás fontosságára” – beszélt terveiről Sára.

Így készül Gáspár Sára a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájára

Az Önkéntes Vezetők Akadémiájának 2021-es képzési programja:

 • FISU bemutatása: kialakulása, felépítése, sport és képzési események bemutatása,
 • Felkészülés az IDUS 2021-re. A résztvevők egy saját rendezvénytervének kidolgozása az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjára,
 • Média- és kommunikációs platformok, azok használata az egyetemi sportban,
 • Sportesemények önkénteseinek menedzselése szemináriumok,
 • Sport és kulturális események szervezésébe is bepillantást nyernek,
 • Előadásokat hallgathatnak a nagyobb sport és kulturális események rendezéséért felelős nemzetközi szervezetek képviselőitől,
 • Bemutatják a 2013-ban rendezett 27. Nyári Universiadét és helyszíneit.

A FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájának eddigi magyar résztvevői:

 • Szekeres Lilla (Testnevelési Egyetem 2020)
 • D’Ess Sabina (Testnevelési Egyetem 2019)
 • Király Julianna (Széchenyi István Egyetem 2018)
 • Fodor Anett (Testnevelési Egyetem 2017)
 • Édes Anna (University of Peloponnese 2017)

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Gáspár Sára Facebook-oldala, mefs.hu, fisu.net

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn