SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás: Túlszárnyalták a 100-at

Nem várt sikert aratott tavasszal a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sportközpont és Sportiroda szervezésében megrendezett SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás, amelyen számos egyetemi hallgató és oktató teljesítette a 100 kilométeres futást, bringázást vagy túrázást, sőt sokan még ennél többet is mozogtak. Bár a pandémia miatt csak online kiterjesztésben versenghettek egymással a résztvevők, az őszi folytatásban remélhetően már közösen, valós térben és időben is teljesíthetik a távokat.

Olvasási idő: 4 perc

Május végén zárult a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sportközpont és Sportiroda indította SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás, amelynek során a résztvevők, legfőképpen az egyetem hallgatói és dolgozói tettek meg 100 kilométert futva, kerékpározva vagy túrázva online kiterjesztésben. Bár az április 7. és május 23. között zajló nagyszabású eseményt a koronavírus-járvány miatt a szervezőknek a digitális térben kellett megrendezniük, sokan vállalták a megméretést. Az SZTE 100 sikerére tekintettel a program június 20-ig folytatódott, ezúttal a karok és az intézmények versengésével – írja az SZTE Sportközpont és Sportiroda honlapja.

Túlszárnyalták a 100-at – bombasiker az SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás

A szervezők szerint a kihívás egyik legfontosabb tapasztalata, hogy sokan jóval többet teljesítettek, mint amennyit az eredeti kiírás tartalmazott. Mint megtudtuk, a kihívásban induló legaktívabb hallgatók már a második hét végére elérték a 100 kilométert.

Mit is jelent ez a számok nyelvén? A program végéig legtöbbet futó női hallgató 388,91 kilométert, a legjobb férfi hallgató, 440 kilométert teljesített.  A dolgozó, illetve az alumni futók sem álltak meg 100-nál: a nőknél 333,3 kilométer, míg a férfiaknál 867,8 kilométer volt a legnagyobb teljesítmény.

Túlszárnyalták a 100-at – bombasiker az SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás

A kerékpáros kategóriában indulók is jóval többet teljesítettek hét hét alatt, mint amennyit a kiírás tartalmazott: a legmesszebbre guruló női hallgató 1004,23 kilométert bringázott, míg a legjobb férfi hallgató 1064,11 kilométert tett meg. A dolgozó, illetve az alumni tagok sem vallottak szégyent: a legjobb hölgy 853,8 kilométert, a legjobb férfi 2745 kilométert gyűjtött össze.

A túrázó hallgatók is kimagasló eredményeket értek el: a legkitartóbb nő 159,42 kilométert, míg a legjobb férfi 104 kilométert gyalogolt. A dolgozó és alumni tagok is tartották a lépést az egyetemistákkal, legalábbis erről árulkodik a legkiemelkedőbb női (488 kilométer), illetve férfi (155 kilométer) teljesítmény.

Mindezek hallatán joggal merül fel a kérdés, vajon nem lenne-e érdemes a szervezőknek „emelniük a tétet”, és SZTE 200 néven indítaniuk a következő kihívást.

„Az SZTE 100 kezdeményezés az egyetem centenáriumi programsorozat része – közli Szász Róbert, a Szegedi Tudományegyetem sportirodájának vezetője. – Az volt az elképzelés, hogy mindenki tűzzön ki maga elé egy teljesíthető célt, és érje el.  Úgy gondoltuk, hogy száz kilométer egy hétköznapi hobbisportolónak is könnyen teljesíthető. A kihívás során nem győztük hangsúlyozni, hogy aki bírja, fusson vagy kerékpározzon többet, mint száz kilométer. A túlteljesítők közül a nőknél és a férfiaknál is kiemelten díjazzuk az első három helyezettet, de nemcsak ők kapnak elismerést, hanem azok is, akik nem álltak meg száznál. Legfőbb célunk persze az volt, hogy megmozgassuk a hallgatóságot és kialakítsunk bennük egy szokást.”

Túlszárnyalták a 100-at – bombasiker az SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás

A kihívás másik és egyben rendkívül fontos hatása, hogy több száz résztvevő életébe vitt rendszert, továbbá a virtuális térben megosztott élményeknek és tapasztalatoknak köszönhetően igazi közösségek alakultak ki, ami újfent bebizonyította, hogy a sport közösségformáló erejének nincsenek határai.

Az esemény gazdái örömmel látták, hogy sokan a közösségi oldalakra tett bejegyzések hatására kezdtek el mozogni vagy még hosszabb távokat teljesíteni. A kihívás során összesen 91 hallgató és 21 dolgozó, illetve alumni tag teljesítette a 100 kilométert, és ezzel egyedi érmet érdemelt ki.

„Rendkívül hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk a csaknem másfél éve zajló online kilométergyűjtésről – emlékeztet Szász Róbert. – Mindenféleképpen folytatni szeretnénk, méghozzá a szervezett, gyakorlati oktatással párhuzamosan, így támogatva az egyéni sportolást. A jövőben is fontos szerepet szánunk a különböző kommunikációs platformjainknak, így a You Tube-nak is, amelyre testmozgásra ösztönző videókat töltöttünk fel. A tapasztalatok és a nézettségi adatok is azt mutatják, hogy a közösségi felületeken hatékonyan el tudjuk érni a hallgatókat. A nemrég kiadott kormányrendeletet értelmében ősztől újra életbe lép a jelenléti oktatás az egyetemeken, így mi is ennek megfelelően készülünk a tanévre. Több rendezvényt szeretnénk megtartani, és emellett folytatjuk az online kilométergyűjtést is.”    

A Szász Róberttel készített korábbi interjúnkat itt olvashatjátok el.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: az SZTE Sportközpont és Sportiroda honlapja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn